Dezynfekcja chlewni

Jak wykonać zabieg dezynfekcji chlewni, kurnika?

Zwierzęta hodowlane są narażone na różnego rodzaju choroby, które mogą zagrażać ich zdrowiu oraz życiu, a tym samym generować straty finansowe w gospodarstwie. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest zapewnienie w budynkach gospodarczych odpowiednich warunków, w tym także należytej czystości.

Aby tego dokonać, stosuje się specjalistyczną dezynfekcję, która pozwala pozbyć się różnego rodzaju chorobotwórczych drobnoustrojów takich jak bakterie, wirusy i grzyby oraz pasożytów, mogących doprowadzić do powstania i rozprzestrzenienia się niebezpiecznych chorób wśród zwierząt.

Tego typu czynności powinno się przeprowadzać przy użyciu specjalistycznych środków chemicznych oraz metod dezynfekcji, którymi dysponują profesjonalne firmy świadczące tego typu usługi.

W jakim celu przeprowadza się dezynfekcję budynków gospodarczych?

W takich budynkach gospodarczych jak chlewnie czy kurniki bardzo często występują różnego rodzaju wirusy, bakterie, grzyby lub pasożyty stanowiące realne zagrożenie dla zdrowia i życia zwierząt hodowlanych.

Zaniedbane budynki mogą stać się ogniskami różnego rodzaju chorób, które często prowadzą do śmierci zwierząt i tym samym negatywnie odbijają się na zyskach gospodarstwa

Odpowiednia higiena i warunki sanitarne w tego typu miejscach są również regulowane prawnie, przez co osoby niestosujące się do wymogów mogą być narażone na różnego rodzaju konsekwencje prawne.

Jak często należy dezynfekować budynki gospodarcze?

Budynki gospodarcze takie jak kurnik lub chlewnia należy dezynfekować przynajmniej raz w roku. Jednak najlepszym wyjściem jest przeprowadzanie profesjonalnej dezynfekcji za każdym razem, gdy dochodzi do przemieszczenia lub sprzedaży zwierząt. Dzięki temu zapewnimy w budynkach odpowiednie warunki sanitarne, dzięki którym nie będziemy musieli obawiać się żadnych chorób i innych problemów z hodowlą.

Potrzebujesz naszej pomocy? Zadzwoń!

Metody i środki wykorzystywane podczas dezynfekcji chlewni i kurnika

Dezynfekcja chlewni i kurnika to bardzo ważny zabieg wpływający na czystość mikrobiologiczną i tym samym bezpieczeństwo tego typu budynków. Aby usługa ta była wykonana w sposób prawidłowy i co ważniejsze skuteczny, należy skorzystać z pomocy profesjonalnych firm działających w tym zakresie. Tylko w taki sposób można mieć pewność, że prace zostały wykonane w sposób prawidłowy, budynek jest w pełni oczyszczony a stosowane środki chemiczne bezpieczne dla zwierząt i ludzi.

Podczas dezynfekcji chlewni i kurników wykorzystuje się różnego rodzaju metody, które stosowane jednocześnie są bardzo skuteczne i pozwalają w szybki i bezpieczny sposób oczyścić budynek z różnego rodzaju patogenów i pasożytów. Jedną z takich technik jest dezynfekcja przy pomocy środków chemicznych oraz czyszczenie wszelkich powierzchni np. myjką ciśnieniową. Pozwala to pozbyć się wszelkich zabrudzeń i przygotować pomieszczenie do dalszych czynności.

Bardzo ważne jest, aby stosowane w tym celu środki czyszczące były przeznaczone specjalnie do tego celu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że substancje te skutecznie poradzą sobie z zabrudzeniami i patogenami, a także będą bezpieczne dla zwierząt i ludzi.

Dezynfekcja kurnika

W kolejnych krokach stosuje się bardziej zaawansowane metody dezynfekcji, które pozwalają dotrzeć do wszelkich zakamarków w danym pomieszczeniu, dokładnie je oczyszczając. Jest to m.in. zamgławianie przy pomocy wody i środków czyszczących rozpylonych na wszelkich powierzchniach kurnika lub chlewni oraz ozonowanie, czyli technika dezynfekcji polegająca na rozpyleniu w pomieszczeniach ozonu w formie gazu, który skutecznie zwalcza wszelkie chorobotwórcze drobnoustroje i pozwala zlikwidować nieprzyjemnie zapachy. Po tego typu czynnościach chlewnia i kurnik są w pełni bezpieczne i wolne od niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów.

Dlaczego warto zlecić dezynfekcję budynków gospodarczych profesjonalistom?

Dezynfekcja budynków gospodarczych realizowana przez profesjonalne firmy to kompleksowa usługa, która daje gwarancje dokładnej i skutecznej dezynfekcji całego obiektu. Przedsiębiorstwa takie jak Vector dysponują:

  • specjalistycznym sprzętem, 
  • odpowiednimi środkami chemicznymi,
  • wykwalifikowanymi i doświadczonymi pracownikami, którzy wiedzą jak w sposób skuteczny i bezpieczny przeprowadzić tego typu dezynfekcję.

Dodatkowo korzystając z usług takich firm, po zakończeniu czynności otrzymują Państwo dokumentację, która jest potwierdzeniem, że dany budynek jest w pełni czysty i bezpieczny dl zwierząt i ludzi.

KONTAKT – Vector – dezynfekcja chlewni i kurnika

+48 725 392 578 – czynny 24 h/7 dni w tygodniu

+48 42 649 81 48