Obecność moli spożywczych w naszych kuchniach czy spiżarniach jest dość częstym zjawiskiem. Owady te potrafią skutecznie zanieczyścić wszystkie produkty sypkie. Samodzielna walka z tym szkodnikiem jest nieskuteczna i wymaga czasu oraz cierpliwości. Samo usunięcie moli będzie niewystarczające, ponieważ po pewnym czasie pojawią się młode osobniki, które wyklują się z jaj.
Mklik spożywczy oraz omacnica spichrzanka to fachowe nazwy moli spożywczych. Wyglądem przypominają małą ćmę, a ich ciało ma ok. centymetra długości, z kolei rozpiętość skrzydeł sięga 1,5 cm. To brązowo-szare owady, które przystosowały się do bytowania w naszych kuchniach czy spiżarniach. Żerują głównie na suchych pokarmach i produktach sypkich, tam też składają jaja. Najczęściej pojawiają się w opakowaniach z mąką, cukrem, ryżem, kaszą czy nasionami zbóż. Pokojowa temperatura, jak i obecność produktów sypkich dla moli spożywczych oznaczają idealne warunki do bytowania, ponadto sprzyjają wylęgowi.
Skorzystaj z naszej oferty specjalistycznej likwidacji moli
Skąd w naszych domach biorą się mole spożywcze i czy są niebezpieczne?
Mole spożywcze szukają odpowiedniego miejsca do złożenia jaj. Preferują pokojową temperaturę oraz stały dostęp do pokarmów. W większości przypadków owady te trafiają do naszych domów wraz z zakupami spożywczymi. Najczęściej można je spotkać w sklepach zarówno w tych małych osiedlowych, jak i dużych supermarketach w produktach spożywczych. Stąd też nieświadomie są przynoszone do naszych domostw. Młode mole preferują głównie orzechy, starsze osobniki wybierają produkty sypkie.
Mole spożywcze nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Nie przenoszą one żadnych chorób, jednak ich obecność sprawia, że produkty, w których bytują, są zanieczyszczone i nie nadają się do spożycia. Dodatkowo pozostawiają po sobie odchody i resztki jaj. Rozmnażają się dość szybko i w dużych ilościach, co skutecznie przekłada się na zanieczyszczenie znacznej ilości pożywienia.
Jak pozbyć się moli spożywczych z naszych domów?
W sytuacji, kiedy dostrzeżemy obecność moli w naszej kuchni czy spiżarni, w pierwszej kolejności należy wyrzucić wszystkie zanieczyszczone produkty. Tutaj warto mieć na uwadze, że jaja moli są bardzo małe i trudno je dostrzec, dlatego bezpieczniej będzie wyrzucić wszystkie produkty. Następnie należy dokładnie umyć wszystkie szafki, w których bytowały owady. Kluczowe jest, aby zostały one wyczyszczone bardzo dokładnie, z uwzględnieniem wszystkich rowków i zakamarków. Dobrze jest przygotować roztwór wody z octem, który nie tylko dobrze zdezynfekuje całą powierzchnię, ale także odstraszy mole. Wszystkie pojemniki na żywność muszą być dokładnie umyte, najlepiej w gorącej wodzie.
Dezynsekcja moli spożywczych domowymi sposobami niestety może okazać się nieskuteczna, ponieważ owady te potrafią schować się w trudnodostępnych zakamarkach, dlatego też ich ponowna obecność jest wysoce prawdopodobna. Chcąc skutecznie pozbyć się szkodników, konieczna będzie profesjonalna dezynfekcja moli spożywczych.
Jak wygląda realizacja profesjonalnej usługi usuwania moli spożywczych?
Samodzielne tępienie moli spożywczych wymaga dużej cierpliwości, ponieważ nie jest to jednorazowy proces. Zastosowanie preparatów znajdujących się w sklepach może tylko na chwilę zlikwidować problem, jednak szkodniki po paru dniach powrócą, dlatego w sytuacji, kiedy dostrzegamy obecność owadów, nie należy zwlekać i warto zdecydować się na skuteczne zwalczanie moli spożywczych.
Profesjonalna dezynsekcja usunie nie tylko jaja i dorosłe osobniki, ale przede wszystkim te, które dopiero się wylęgły i trudno je dostrzec gołym okiem.
Specjaliści dysponują wysoce skutecznymi środkami owadobójczymi, które pozwolą na całkowitą likwidację szkodników i są w pełni bezpieczne dla ludzi i zwierząt domowych. Dodatkowo posiadają odpowiedni sprzęt, za pomocą którego możliwe jest niezawodne usuwanie moli spożywczych. Profesjonaliści najczęściej stosują metodę zamgławiania ULV, suchej pary i wymrażania, tylko w taki sposób możliwe jest dokładne i równomierne pokrycie całej powierzchni szafek, w których bytowały owady. Zastosowane metody dotrą w najmniejsze zakamarki, gwarantując skuteczne i trwałe pozbycie się moli spożywczych.
Mole spożywcze, choć nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, potrafią wyrządzić wiele szkód. Mając na uwadze ich szybkie rozmnażanie, warto od razu wybrać profesjonalną dezynsekcję przeprowadzaną przez specjalistów. Tylko takie rozwiązanie gwarantuje skuteczne i trwałe pozbycie się szkodników.